ISO/IEC 14143:2007

Information technology — Software measurement — Functional size measurement

Kategorie: Implementace, Hodnocení Procesů a Charakteristiky Produktu

Podkategorie: Měření rozsahu funkcí

Popis:

Norma ISO/IEC 14143:2007 definuje pojmy FSM (měření rozsahu funkcí). Tato koncepce je navržena tak, aby mohla překonat omezení předchozích metod. Pozornost je přenesena od měření, jak je software realizován, k měření rozsahu z hlediska funkce požadované uživatelem.

Norma se skládá z 6 částí: definice pojmů, hodnocení shody metod měření rozsahu softwaru, ověřování metod měření rozsahu funkcí, referenční model, určování funkčních domén pro používání s měřením rozsahu funkcí.

Měření rozsahu funkcí je technika, která se používá k měření softwaru kvantifikováním funkčních požadavků uživatele. První publikovanou metodou, která obsahovala tuto koncepci, byla analýza funkčních bodů, vyvinutá ke konci 70. let Allanem Albrechtem. Od té doby bylo vyvinuto mnoho rozšíření a variací původní metody a koncový uživatel měl na výběr mnoho variant, každá varianta má vlastní výhody pro specifické situace. ISO/IEC 14143 byla vyvinuta proto, aby definovala pojmy pro měření rozsahu funkcí a zajistila základnu, podle které může uživatel všechny varianty porovnávat. Norma také popisuje vztahy mezi normami 19761, 20926, 20968, 24570 a 29881.

Související práce:

Článek: Funkční bod (2013)

ISO Norma: Ukázka normy